Transkritisch CO2 warmtepomp systeem

Transkritisch CO2 warmtepomp systeem

Montage van koelers tijdens de bouw

 

Appendages voor één fase van het project

 

In opdracht van IBK B.V. heeft RDe, voor een productiefaciliteit voor o.a. het maken van maaltijdsalades, de bouw begeleid en de opstart gerealiseerd van een industrieel transkritisch CO2 warmtepomp/koelsysteem. Uniek aan dit project is, dat de eindgebruiker een van de eerste bedrijven is die niet meer afhankelijk zijn van een aardgasaansluiting.

 

 

 

 

Vloeistofverdeler in CO2 pompsysteem

Lassen in meerdere lagen

Tijdens de bouw van een nieuwe bedrijfshal (ca 110 x 85 m volgens BREEAM) zijn er 12 luchtbehandelingskasten, 45 ruimtekoelers, 4 gaskoelers en 25 platenwisselaars geïnstalleerd. Al deze warmtewisselaars zorgen voor een warmte/koude uitwisseling voor o.a. ruimte koeling en conditionering, productkoeling, vriescellen, vloerverwarming en ruimte verwarming. Dit alles is verbonden met enkele kilometers roestvrijstalen leidingwerk, met aan de andere kant een machinekamer waar tientallen compressors zorgen voor de benodigde energie. Na het uitwisselen van de compressorwarmte met o.a. vloerverwarming, proceswater en schoonmaakwater, komt na een drukverlaging de vloeibare CO2 in enkele vaten terecht waarna, d.m.v. pompen, de vloeibare CO2 weer getransporteerd wordt naar de warmtewisselaars.

 

 

 

 

Vrachtwagen met stikstof

Sterktebeproeving 135 bar

Voor het bereiken van een hoge watertemperatuur (ca 75 *C) is een hoge druk noodzakelijk. Door gebruik te maken van een warmtepomp, in dit geval een tweetrapssysteem, die het persgas van een lage temperetuursysteem gebruikt om de druk verder op de pompen naar max. 120 bar.

Bij een hoge werkdruk hoort natuurlijk ook een hoge druk voor de sterktebeproeving.

 

 

 

 

 

 

Één van de luchtbehandelingskasten op de technische zolder

Regelset voor ruimtekoeling

Omdat een gedeelte van de productieruimtes onder “High Care” zonering valt wordt er gebruik gemaakt van luchtbehandelingskasten met Hepa filters. De uitgeblazen lucht is geconditioneerd en wordt verdeeld d.m.v. meerdere kasten per afdeling in combinatie met airsocks.

Door gebruik te maken van een puls-pauze regeling zijn alle koelers modulair en zal er altijd met de juist benodigde capaciteit gedraaid worden en is er altijd warmte en kou ter beschikking.